Смртните случаи од коронавирусот во Италија повторно одбележува тенденција кон зголемувањe од неговото најниско ниво за повеќе од две седмици.

Службата за цивилна заштита соопшти дека дневниот број на официјалните смртни случаи од ЛОВИД-19 се зголемил до 636 денес од 525 претходниот ден.

Вчерашниот број беше најнизок од 19 март. Освен тоа, претставуваше пад од 23 проценти од 681 смртната смрт, соопштени во саботата.

Водечки здравствени службеници во Италија го нарекоа падот во неделата важна точка што потенцијално би можела да доведе до олеснување на стриктното месечно блокирање на земјата.

Но, шефот на Службата за цивилна заштита, Анџело Борели, изјави денес дека податоците сè уште внимателно се проценуваат и дека секоја конечна одлука е предвремена.

ʺТехничкиот научен комитет во моментов ги врши своите проценки. По тоа, нештата ќе зависат од лицата кои ги донесуваат политичките решенија“, рече Борели пред новинарите.

Тој рече дека научниците ќе извлечат заклучоци за тоа како да се одвиваат „навреме“.

Тековната блокада на Италија официјално беше продолжена до 13 април.

Премиерот Џузепе Конте во повеќе наврати истакна дека на претријата ќе им се дозволи постепено да се отвораат и многу од актуелните мерки за социјална оддалеченост ќе останат во сила некое време.

Но, тој се воздржа да каже кога тоа може да се случи. Некои официјални претставници посочија дека повеќето актуелни мерки ќе бидат продолжени барем до почетокот на мај.

Официјалниот број на починатите од пандемијата во Италија сега е 16 523.

 

Сите што сакаат да ја потпомогнат дејноста на новинарскиот сајт ТАТКОВИНА како и отпочнувањето на заедничко онлајн предавање меѓу РС Македонија и Бугарија со тројца докажани новинари од двете држави може да го направат на платформата ХЕЛПКАРМА со кликнување овде
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO