Пребарувањето на клучниот збор „Србија“ за информации за патувања е зголемено за 480 проценти месечно, според Mafengwo, кинеска веб-страница за патувања на Министерството за туризам во земјата.

На 15 март, откако ја објави вонредната состојба како резултат на епидемијата, српскиот претседател Александар Вучиќ побара од Кина помош, што резултираше со медицински материјали и експерти од таму, продлабочувајќи го пријателството меѓу двете држави.

Поблиските односи меѓу Србија и Кина предизвикаа голем број кинески туристи да побараат туристички информации за Србија на интернет платформите во март, според Mafengwo. Според сајтот, фреквенцијата на пребарување на туристички информации за „начини за патување во Србија“ е зголемена за 279% месечно.

Кинеските туристи ги прекинаа долгорочните планови за патувања надвор од земјата заради епидемијата, но луѓето сè уште чекаат да преземат нови патувања по крајот, рече Фенг Рао, директор на центарот за истражување на туризмот на страницата.

Сите што сакаат да ја потпомогнат дејноста на новинарскиот сајт ТАТКОВИНА како и отпочнувањето на заедничко онлајн предавање меѓу РС Македонија и Бугарија со тројца докажани новинари од двете држави може да го направат на платформата ХЕЛПКАРМА со кликнување овде
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO