Сега има само еден приоритет: сите национални, европски и меѓународни ресурси се фокусирани на созбивање на COVID-19. Вирусот се шири брзо; стотици илјади се болни, илјадници умираат.

Истите зависат од точни и навремени информации. Како што рече Јосеп Борел, шеф на Европската служба за надворешно дејствување, на прес-конференција претходно оваа недела: „Дезинформацијата игра со животот на луѓето. Дезинформацијата може да убие “.

Оваа опасна игра трае веќе два месеци. Првиот дел од дезинформациите што се регистрирани за коронавирусот се појави во рускиот државен весник Спутник на 22-ри јануари. Нарацијата беше силна уште од почеток: вирусот е направен од човекот; оружје создадено од НАТО.

Со мали варијации, ја гледаме истата повторувана рекламна мачнина оваа недела. САД го конструираа вирусот; Пентагон го стори тоа; владејачките елити … Целта на оваа претпоставена финишистичка шема е да се воведе светска тиранија и да се обезбеди американска хегемонија; земји од третиот свет – навистина секој што живее јужно од 40-та паралела! – се мета на Злото Запад.

Сеење недоверба

Од една страна, фабриките за про-руска продукција за дезинформација тврдат дека епидемијата е измама. Од друга страна, тие се занимаваат со апокалиптични сценарија, предлагајќи дека заради пандемијата системот Шенген се распадна, НАТО ќе се распадне, ЕУ е парализирана, балтичките држави се осудени на пропаст, нема лекари во Литванија, а Украина е во слободен пад.

Заврши целиот проект на „глобализацијата“! Коронавирусот е Чернобил на ЕУ. Но, тогаш од друга страна ќе дојде: Вирусот воопшто не е опасен. Може да се излечи со солена вода за четири дена, кој е проблемот?

Проблемот е во тоа што вирусот всушност не може да се „излечи со сол“. Секој што го следи овој совет, го ризикува не само сопственото здравје, туку и здравјето – или уште полошо, животот на другите луѓе.

Речиси половина од случаите за дезинформација оваа недела се посветени на овој или друг начин на појава на COVID-19. Главна цел на оваа кампања е да се сее недоверба секаде каде е можно: во здравствениот систем (контролиран е од големи компании да воведат задолжителна вакцинација!), Националните институции (како во Шведска, каде што ги контролираат олигарсите), ЕУ и Светската здравствена организација (тоа е инструмент на владата – која влада, вие би прашале… Па Владата во сенка!).

Во меѓувреме, прорускиот дезиформациски папагал користи „официјални тврдења“ за ситуацијата во Русија дека е  „под контрола“, без да навлегува во детали за ова наводно достигнување. Земјата не паднала на грешката позната како „демократија“.

Се држиме заедно

Избувнувањето на COVID-19 е глобален предизвик што треба да се реши на сите нивоа на општеството: ние имаме одговорност како поединци да се осигураме дека не го шириме вирусот и да се грижиме едни за други.

Општините, регионите и државите сите имаат обврски да обезбедат медицински услуги, да се грижат за најслабите и најранливите меѓу нас и да одржуваат јавен ред. Академијата и пошироката истражувачка заедница, приватниот сектор, ЕУ, ООН и другите регионални и меѓународни тела – сите имаат свои назначени одговорности и функции. На крајот, ефективноста на глобалниот одговор се сведува на доверба и соработка.

Машината за дезинформации на Русија се обидува да ја поткопа оваа суштинска солидарност во време кога дезинформацијата може вистински да убие.

Следете ги мерките на ЕУ за превенција на коронавирусот.

извор: www.euvsdisinfo.eu

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO