Пад на раните снимки во Сончев Брег поради коронавирус. За ова, алармираа бугарските хотелиери и тур-оператори.

Сега скоро една недела, тур-операторите започнаа да известуваат за пад на раните резервации за летните бугарски одморалишта. Јужното Црното Море е една од најатрактивните дестинации за израелските туристи. Сепак, поради коронавирусот, првите ќе пристигнат со еден месец задоцнување, не како претходните години во април.

„Ја одложивме чартер програмата за 3 мај, 100% неизвесно. Плановите треба да започнат на 3 мај. Сето тоа зависи од околностите што ќе бидат потребни следниот месец “, рече тур-операторот Виолета Глухова.

Почесниот конзул на Израел Орлин Мандов рече дека пазарот во оваа земја е динамичен. „Ако го немаше коронавирусот, тоа може да се промени. За жал, досега нема ништо оптимистично и ние веројатно нема да ги промениме овие статистики“, рече тој.

И ако летото 2019 година не уживаше доволно туристи на Црното Море, оваа сезона се очекува да биде уште помалку. Според хотелиерите, падот ќе биде близу 10%, што создава огромни тешкотии за индустријата.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO