Вселенскиот патријарх Вартоломеј денес ја повика Српската црква да го тргне расколот од Црквата во Скопје, за да може да се активира постапката за доделување на автокефалност. Црквата најверојатно ќе биде повторно изградена под името Архиепископија Охрид, а не под името „Македонска православна црква“, според doxologiainfonews.com.

Вчера Вселенскиот патријарх Вартоломеј го прими поранешниот премиер на Македонија Зоран Заев во Истанбул, придружуван од техничкиот премиер Оливер Спасовски.

Пред една година македонското свештенство се обрати во БПЦ за да стане Мајка црква, но бугарските свештеници ја покажаа својата вообичаена слабост и ги зедоа предвид руските интереси за српската духовна доминација во Македонија. Но, денес нашиот западен сосед тргна по патот на Украина да ја воспостави својата независна Црква.

Еве го целиот текст на повикот на Вселенскиот патријарх:

Вселенска патријаршија

КОМУНИКЕ

Денес на 13 јануари Неговата Божествена Светост, Вселенскиот патријарх Вартоломеј, по барање до нив, го прими премиерот на Република Северна Македонија, г-дин Оливер Спасовски, кој беше придружуван од неговиот претходник г-дин Зоран Заев и нивните соработници г-дин Дане Талевски и г-дин Дејан Сотировски.

Целта на посетата е да се разговара за црковниот проблем во нивната земја. Беа поставени прашања за време на средбата, од претходните фази на преговори, во кои на состанокот се изрази и желба да се врати тамошната Црква во канонизам под името Архиепископија Охрид, и по извесно време да се поднесе жалба до Мајката црква.

Беше решено да се поканат претставници на Српската црква во Одделот на вселенска патријаршија, како и претставници на Скопје да преговараат и да се обидат да најдат заемно прифатливо решение.

Разговорите поминаа во срдечна и искрена атмосфера. Подоцна, високи посетители беа поканети на патријархалната маса, по што гостите патуваа назад во својата земја.

Премиерот и неговите придружници изразија почит и доверба во Мајката црква, која го доби благословот од тамошните свештенства и народот.

Високиот патријарх Митрополит Гали г. г. Емануел, од Силиврија г. Максим, од Адријанопол г. Амфилохиј, како и архимандритот Јоаким, ѓаконот Григориј, генералниот секретар, присуствуваа и учествуваа на оваа средба заедно со Вселенскиот патријарх на Светиот и Свештен Синод, како и г-дин Константинос Деликостандис, архитект-учител и директор на Првиот патријаршиски кабинет.

Од Генералниот секретаријат
на Светиот и Свештениот Синод

ДОНИРАЈ

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO