Научниците од Универзитетот во Амстердам и Харвард пронајдоа начин да го продолжат животот за десет години.

Добрите навики, вклучително и редовно вежбање и здравата исхрана, можат да го продолжат животот на една личност за околу десет години, тврдат научниците од универзитетот Харвард и Универзитетот за применети науки во Амстердам. Резултатите од работата на специјалистите се објавени во „British Medical Journal”.

Студијата користи податоци од повеќе од сто илјади 50-годишни луѓе кои биле физички здрави во моментот кога започнале научните работи. Нивната состојба е забележана повеќе од 20 години. Истражувачите последователно сметале кој од учесниците развил кардиоваскуларни заболувања, карцином или дијабетес тип 2 и на која возраст се појавила болеста и колку долго живеел учесникот во студијата.

Како резултат, експертите идентификуваа пет главни фактори на ризик за долговечност: пушење, редовно пиење на умерени дози на алкохол, нездраво јадење храна богата со маснотии или шеќер, мала физичка активност и прекумерна тежина, пресметано врз основа на индекс на телесна маса. Умерена доза на алкохол во студијата е употреба на 175 грама вино или 375 грама пиво за жени и 350 грама вино или 750 грама пиво за мажи.

Жените кои имале четири до пет здрави навики – да се јаде здраво, да се вежба, да се престане со пушењето и алкохолот и да се одржува нормална тежина – живееле во просек од 84,4 години, споредено со 73,7 години за жени без никакви од овие навики. Кај мажите, овие показатели се 81,1 години за здрави луѓе во споредба со 73,5 години за останатите.

ДОНИРАЈ

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO