Песната за Апостолот на слободата Васил Левски била испеана во Тиквешијата. Ја снимил училишниот инспектор Вељо Велев согласно изведбата на учителот од селото Опицвет, родум од Кавадарци.

Музичкиот сериал „Забранети и заборавени песни од Македонија“ е во продукција на Граѓанскиот комитет Илинден-Преображение Илинден 2013, формиран за за 110-годишнината од Илинденско-Преображенско Востание и за 120-годишнината од бугарските македоно-одрински револуционерни комитети (БМОРК), по идеја на Бугарски Културен Клуб Скопје (БККС).

Оваа верзија е на Ансамблот Гоце Делчев, под режија на Никола Ваклинов. Снимката е направена во Студио 1 на Бугарското Национално Радио.

Извор: „Бугарски народни песни од Македонија“ од Коста Црнушанов.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO