Од 24 октомври до 17 јануари 2020 година, Националниот етнографски музеј е домаќин на изложбата „Црвен петел, црна кокошка: Култови за плодност, обреди, обичаи и верувања“, во која се среќаваат изложби од три музеи во Република Северна Македонија.

Во пет хали ќе се покажат ритуални практики за плодност познати уште од античко време до денес, достигнувајќи ни преку археолошките наоди и преку живото културно наследство.

Изложбата „Црвен петел, црна кокошка: Култови на плодност“ има за цел да ги дијахронизира овие ритуални практики и да покаже како тие функционираат од праисториските времиња денес.

Изложбата е гостин на Институтот за етнологија и фолклорно истражување со Етнографскиот музеј во БАН, благодарение на поддршката на Министерството за култура на Република Северна Македонија. Деликатно ги зближува експонатите од Музејот на Република Северна Македонија, Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија и Музејот на Град Скопје, претворајќи ги во генерален извештај за традициите и начинот на кој некој ги гледа круговите на природата и животот.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO