Бугарската академија на науките слави 150 години од основањето со свечена концертна изведба.

Денес во салата 1 на Националната палата на културата од 19:00 часот претседателот на БАС Jулијан Ревалски ќе одржи свечен говор. Претседателот Румен Радев ќе ги поздрави научниците. Поканети се да присуствуваат претставници на извршната и локалната власт, народни претставници, културни личности, претставници на академската заедница, бизнисот, партнерски организации, меѓународни институции, медиуми.

Бугарската академија на науките, наследник на бугарското книжевно друштво е најстарата и најголема научна институција во земјата, основана девет години пред Третата бугарска држава. Создавањето на бугарското книжевно друштво од лица кои сè уште немаат своја држава бара голема верба и голема надеж и го означува една од најголемите настани за време на бугарската Преродба.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO