Во 20 земји денеска започува продажбата на мемоарите на Едвард Сноуден, поранешен вработен во Агенцијата за национална безбедност на САД и еден од најпознатите информатори. Сноуден од 2013 година е во Русија, единствена земја која му даде законски азил откако тој протече критични информации за програмата за тајно следење креирана од американските тајни служби. Тој побара азил и од поранешниот француски претседател Франсоа Оланд, и од неколку други земји.

Министерот за правда на Франција, Никол Белубе, изјави дека го поддржува барањето на Сноуден за азил во Франција. Сепак, таа истакна дека изразува своја лична позиција, и дека нејзиното мислење не е официјален одговор на молбата на Сноуден.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO