Транспортниот Коридор 8, што ја поврзува Бугарија со Македонија и Албанија, е национална цел што е во согласност со нашата историја. Тоа го изјави за БГНЕС, Владимир Тодоров, претседател на БМОРК Илинден-Преображение, создаден по иницијатива на Бугарски Културен Клуб-Скопје (БККС).

По Коридорот 8 има добри намери, но има и многу пречки, кои не не водат кон целта која треба да ја постигнеме. А ние мора да ја постигнеме национална цел што е во согласност со нашата историја и националниот интерес “, рече тој.

Тодоров потсети дека транспортните коридори на Балканот се приоритетни повеќе од еден век долж оската Север-Југ. Ова е геополитички разбирливо, природна врска помеѓу Централна Европа и таканаречената православна оска, што се спојуваат во правец Белград-Атина. Ова распоредување на силите е исто така погодно за источните интереси, коментира експертот.

„Интересот на Бугарија треба да се исполни со геополитичкиот центар на Балканот, сместен во древна Сердика или модерна Софија, да биде исполнет со содржина. На наше големо жалење, насоката Исток-Запад не е реализирана “, рече Тодоров, додавајќи дека секој што ја преминува границата Македонија-Бугарија го знае овој проблем.„

Врската помеѓу Јадранот и Црното Море е многу тешка и ова ја става Бугарија во неповолна смисла во однос на комуникациите и инфраструктурата“, рече Тодоров.Тој истакна дека Европа има развиено планови за транспортни коридори, од кои едниот е број 8.

„Тој е многу поголем и стратешки во европските планови. Ја поврзува Европа во правец Исток-Запад со Кавказот и стратегискиот регион на Црното Море, минува низ Балканот и Јадранското Море и стигнува до италијанското пристаниште Бари. Ова е коридор што е потребен за Бугарија и за другите изолирани земји од областа, како што се Македонија и Албанија. Треба да се гради во кратки термини, затоа што гледаме дека соседите не губат време “, алармираше Тодоров.

Експертот даде пример со Косово – најмладата балканска држава е буквално отсечена од современите автопатишта што ја поврзуваат во сите правци. Слична е ситуацијата и во Албанија и во Македонија, каде има интензивна изградба на модерни патишта.

„Македонците и Албанците го развиваат Дебарскиот пат кон Тирана. Делницата од Скопје до Штип е изградена многу брзо. Сето ова значи дека треба да изгледаме порационално, поорганизирано и попрагматично околу оваа потреба Бугарија да се поврзе со овие земји “, препорача Владимир Тодоров.

Според него, партиите и интересите се вклучени во бавното спроведување на Коридорот 8, кои даваат се од себе за да го успорат. Една од тактиките што тие ги користат е да го свртат вниманието на Бугарија кон другите навидум профитабилни проекти.

Во исто време, Грција изгради паралелен автопат, обидувајќи се да го поништи Коридорот 8. Постојано сме сведоци на ваков вид акција. Тодоров посочи дека сликата во регионот е дополнително искомплицирана со неповолното светло за Бугарија од влезот на Кина, чиј интерес за момент е да ги развијат транспортните коридори долж линијата Грција-Србија.

„Бугарија мора да се мобилизира и да го направи она што е во нејзин интерес“, рече претседателот на БМОРК Илинден-Преображение.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO