Бугарија и Македонија не треба да бидат жртва само на една тема на штета на друга. Договорот потпишан меѓу двете земји пред две години е добра основа за развој на контактите во сите правци.

Ова го изјави за БГНЕС новинарот и публицист Мирослав Ризински, кој е главен уредник на веб-страницата Татковина.

„За жал, долго време, двете држави живееја во два паралелни света. Нашите граѓани не се познаваа многу добро. Ние мора да ја надминеме оваа дистанца и тоа бара соодветна акција од страна на владите на обете држави “, рече Ризински.

Според него, за развој треба да се даде приоритет на две области: изградба на модерна инфраструктура што всушност ги поврзува двата братски народи и соработка во областа на медиумите.

„Ние гледаме недостаток на силна соработка во медиумите. Сите тие стереотипи што доминираат во двете држави и се наметнати од минатото, мора да ги надминат медиумите. Заеднички продукции и по најтешките теми за граѓаните да се запознаат едни со други. Ова исто така ќе помогне во решавањето на најтешките прашања “, рече Ризински.

Тој ги повика бугарските медиуми да преземат сериозни чекори за соработка со македонските.

„Ова ќе има позитивно влијание врз граѓаните и приближување“, рече главниот уредник на сајтот за новини „Татковина“. Тој истакна дека Македонија сега прилично цврсто напредува кон пристапувањето во НАТО и во ЕУ.

„Пречките што ги гледаме се последниот обид на сили, кои наскоро ќе останат во минатото. Процесите се неповратни и она што се случува е позитивно “, категоричен е Ризински.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO