Јеромонахот Кирил Бигорски од Битола раскажува за убиството на четворица истакнати жители на Галичник од страна на Србите во 1918 година. 100 години подоцна, лобното место на мачениците е пронајдено од монасите на Бигорскиот манастир и нивните коски се ископани и погребани.

„Имено, галичанецот Ристо Бужароски соопштува многу детали за тоа како во 1918 г. биле убиени четворицата галичани: свештеникот Овентиј Исачев Фрчкоски, Русе Михајловски (Бајрамовски), Евгениј (Евге) Галев Ванкоски и Јаков (Наќе) Наков Колоски1. Овие видни и чесни жители на с. Галичник, по воспоставувањето на новата српска управа во селото, биле принудени секој ден да се пријавуваат во полициското началство, со лажно ветување дека нема ништо лошо да им се случи. Меѓутоа, тие еден ден биле задржани и не биле пуштени назад. Нивните домашни, мислејќи дека се затворени во околијата, неколку дена со ред носеле таму храна и облека. По неколку дена властите залепиле плаката на црквата „Света Петка“, во која пишувало дека наводно, тие избегале и се барало да бидат пронајдени. Всушност, вечерта на 5/6 ноември 1918 година, сите тие биле стрелани од српската жандармерија.“

Извор: Оригинален извор на статијата е сајтот на Бигорскиот манастир.

Автор: Монахот Кирил Бигорски од град Битола е еден од монасите во Бигорскиот манастир Свети Јован Крстител, кој се наоѓа во западниот дел на Северна Македонија.

За да ја прочитате статијата кликнете тука.

Извор: Библиотека Струмски


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO