Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев изјави дека просечната плата ќе достигне до 30 000 денари до крајот на 2020 година и тоа ќе биде базирано на реалниот раст на економијата, а не на проекти финансирани од државата:

„Просечната нето плата во државата за мај 2019 година е 25,270 денари и е највисока досега. Ако имаме предвид дека е зголемена за 3,1 отсто во споредба со истиот месец лани и со тенденцијата која веќе ја имаме очекувам до крајот на мандатот на Владата што исекува на крајот на 2020 година да биде постигната просечна плата од 30.000 денари како што и ветивме“.

Анѓушев соопшти, дека Владата има намера да им помогне на компаниите како да ги зголемат платите на своите вработени и со тоа да го реши проблемот на заминувањето на луѓето од државата, бидејќи, според него, токму за тоа е пресудна платата.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO