1876 година во Лерин е роден ​​Илија Трпенов Димушев, деец на Внатрешната македоно-одринска револуционерна организација, член на Битолскиот окружен револуционерен комитет.

Тој е син на големиот лерински чорбаџија Димуш Трпенов. Учи во Битолската бугарска класична гимназија, каде е привлечен во ВМОРО од Ѓорче Петров и Пере Тошев. Исклучени пред да ги полага испитите за IV клас, Димушев се враќа во Лерин во 1895 година. Од 1897 до 1900 година е благајник на околискиот комитет на ВМОРО во Лерин, ги помага активностите на Марко Лерински. Во 1898 година при спор меѓу Бугари и гркомани во градот за ајазмото „Свети Пантелејмон“ Димушев го напаѓа грчкиот владика и му ја оскубува брадата, за што е осуден на една седмица затвор. Димушев работи под раководство на леринскиот началник ВМОРО Георги Попристов.

По затворањето на Даме Груев во Битола Попхристов се преселува во Битола и Димушев застанува на чело на околискиот комитет на организацијата во Лерин. Во 1901 година, за време на аферата во Кустурско, Димошев е уапсен. По Илинденското востание востание Димушев се обидува да го организира повторно Леринско.

По младотурската револуција во 1908 година тој е амнестиран, станува деец на бугарските конституциони клубови и е избран како делегат на неговиот Основачки конгрес од Лерин. Во 1909 година на Отоманскиот конгрес во Дебар ги претставува Бугарите од Леринско.

При објавувањето на Балканската војна во есента 1912 год. Се вклучува во одредот на Васил Чекаларов и Иван Попов во нивниот поход кон Костурско. Се враќа во завземениот од грчките војски Лерин, и е назначен за градоначалник на градот. При посетата на грчкиот крал во Лерин, тој изјавува:

„Бугарин сум роден, бугарин ќе умрам. „

loading...
Бесплатно преземање на содржини од Татковина е дозволено само во непосреден договор со редакцијата на Татковина, односно со одговорниот уредник. - дозволено е да се преземе најмногу 25 % од содржината на текстот – на крајот од преземениот текст, треба да се објави реченицата „Целиот текст прочитајте го тука“, а со зборот „тука“ да се поврзе (објави) линк до оригиналниот текст во Татковина. Секое целосно превземање ќе резултира со издадена фактура на име КОРИСТЕЊЕ НА СОДРЖИНА ОД ПОРТАЛОТ ТАТКОВИНА во износ од 10 000 денари. За прекршувања на овие услови, Татковина го овластува својот правен застапник да презема законски мерки спрема прекршителите.
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO