Жител на кантонот Цирих поднесе тужба поради кукуригащ ноќе петел, соопштува весникот „Ноје Цюрихер Цајтунг“. Сопственикот на петелот е должен да обезбеди „молчењето“ на пернатото од 22.00 часот до 8.00 часот наутро во работните денови и во сабота, а во неделата – од 22.00 до 9.00 часот. Во наведеното време на петелот е забрането да го напушта кокошарникот и тој ќе седи таму во целосен мрак. Исто така, сопственикот мора да ја подобри звучната изолација.

Тужителот пред да поднесе тужба против својот сосед, кој го создал кокошарникот во гаража до куќата, регистрирал по колку пати е кукуригал петелот. Тој утврдил дека птицата и дење и ноќе кукурига просек помеѓу 14-44 пати на час. Звукот кој издава, се слуша на растојание од 15 метри и достигнува 84 децибели. Судот се сомневаше во точноста на овие податоци измерени со помош на мобилен телефон. Ги прифатил доказите како „условно прифатливи“. Покрај тоа, жалителот се пожалил и на мирисот.

Изначално жалителот сакаше целосно уривање на кокошарникот, но кантонски суд го отфрли ова барање. Во неговата одлука е донесена, дека секој граѓанин може да се занимава со хоби дома.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO