Спомен плоча со натпис на бугарски во дворот на црквата „Света Богородица“ во град Битола сведочи за општата духовно и црковно минато на Бугарија и Македонија, пренесе репортер на БГНЕС.

Плочата е фрлена во дворот на храмот. Југословенските власти, по 1945 година, наредиле да бидат избришани насекаде каде што се споменуваат бугарското име и Бугарија. На плочата јасно се гледа дека е искористено длето за да се избрише неудобната вистина.

Благодарение на фактот што натписот е напишан на бугарски и грчки, тој може да се возобнови.

Во него се вели:

Мѣстото за възди[гането на …ца-та] (българска – изтрито) цьрква тука, на Параклисътъ на (изтрито) и на [мъжкы] и дѣвическы училища на свещарницата и на книгопродавницата [чии]то зданія-та сѫ народны, купиго съ свои [па]ры приснопаметныйтъ докторъ Константинъ Мишайковъ, отъ село Пътеле, Македония, и го поради на (българския – изтрито) въ Битоля народ [който приз]нава духовно БЪЛГАРСКѪТѪ ЕКЗАРХІѬ. За вѣ[чна негова] и на домочадіе-то му паметь въздигнѫ се тази плоча [при екзархуването на] блаженѣйшаго Антима 1-го. Бытоля 25 Мартъ 1876.

Плочата беше покажана на репортер на БГНЕС од местни свештеници од Битола, кои се обидуваат да ја зачуваат за идните генерации.

Пред неколку месеци, македонското Министерство за култура се обврза да запази уште еден бугарски натпис кој се наоѓа во црквата ʺРождеството на Пресвета Богородицаʺ.

Црква „Св. Богородица „- Битола

„Рождество на Пресвета Богородица“, позната како „Света Богородица“ е преродбенска православна црква во Битола. Тоа е катедрален храм на Пелагониската епархија на Бугарската егзархија.

Црквата се наоѓа на десниот брег на Драгор, веднаш до училиштето „Св. Св. Кирил и Методиј „. Иницијативата за нејзината изградба започнува во 1869 година од страна на битолската бугарска општина, на чело со Димитар Робев и д-р Константин Мишајков. Д-р Мишајков ја купил локацијата во близина на Пипер Хан за да ја изгради црквата. Таа била изградена во 1870 година и била осветена во 1876 година.

Црквата е позната по својот иконостас и резба. Иконостасот е дело на Дебарските мијачки мајстори, составен е од иконостасите на црквите „Свети Димитар“ од Магарево (1835) и „Успение Богородично“ во Трново (1837), кои се разрушени во Првата светска војна.

Ктиторите

Д-р Константин Мишајков е истакнат бугарски лекар и општественик, деец на Бугарската преродба во Македонија. Роден е во 1807 година во леринското селото Пателе, денес во Грција. Потекнува од големиот бугарски род Мишајкови. Тој е помлад брат на епископот Панарет Пловдивски (Петар Мишајков). Учи во Битола и Атина и завршува медицина во Пиза, Италија, заедно со Стојан Чомаков. По завршувањето во продолжение на 30 години работи како местен доктор во Битола. Заедно со Димитар Робев и други ја оглавува бугарската просветна и црковна борба со грцизмот во Битола. Мишајков е меѓу иницијаторите за изградбата на бугарската општина и отворањето на бугарски училишта во градот меѓу 1863-1865 година. И подарува на бугарската општина место за црква и училиште. Со свои средства гради параклис.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO