Димитар Чкатров од Прилеп по случај 4о годишнината од херојската смрт на легендарниот Гоце Делчев во „Вестник на вестниците“, бр. 149, Софија, 2 мај 1943 година, пишува: „Името на безсмъртния наш великан Гоце Делчев е легенда. Революционната история на българския народ посочва само неколко имена на великани от нашето борческо минало, които са действували така магически върху народната душа и народната фантазия, както е действувал Гоце Делчев през своето бурно съществуване и след своята смърт. Делчев е от величината на Левски, Ботев, Груев и неговият образ излъчва същото сияние, което излъчват образите на тия прекрасни синове на българската земя. Той олицетворяваше светостта на Македония и на целата българска нация, която бе принудена да грабне ножа и пушката за защита на потъпканата народна правда.“

„На 4 май по наш стил 1903 г. загина един от най-блестящите синове, които е дала българската нация. Но Македония не загина, българския дух в нея не изчезна. Само три месеци след смъртта на Делчева, този дух се разрази стихийно в Илинденското въстание, което покри с кръв и слава нашето отечество.“

Извор: Скенирано од оригинален примерок

Автор: Димитар Чкатров роден 1902 година во град Прилеп, виден револуционер и деец на Македонската младинска тајна револуционерна организација ММТРО клон на ВМРО. Како еден од раководителите на ММТРО е суден од србите во Скопскиот студентски процес. По ослободувањето на Вардарска Македонија нејзиното присоединување кон Бугарија во 1941 година се објавува за идејата српските колонисти да ја напуштат Македонија. По крајот на Втората светска војна Чкатров е пред суд од новата комунистичка власт под обвинение ʺсоработник со бугарскиот окупаторʺ. Стрелан е заедно со Димитар Ѓузелев крај Скопје.

Брат на Димитар Чкатров е Јордан Чкатров виден деец и основач на Македонската Патриотична Организација (МПО).

За да го прочитате текстот во оригинал притиснете тука.

Извор: Библиотека Струмски

loading...
Бесплатно преземање на содржини од Татковина е дозволено само во непосреден договор со редакцијата на Татковина, односно со одговорниот уредник. - дозволено е да се преземе најмногу 25 % од содржината на текстот – на крајот од преземениот текст, треба да се објави реченицата „Целиот текст прочитајте го тука“, а со зборот „тука“ да се поврзе (објави) линк до оригиналниот текст во Татковина. Секое целосно превземање ќе резултира со издадена фактура на име КОРИСТЕЊЕ НА СОДРЖИНА ОД ПОРТАЛОТ ТАТКОВИНА во износ од 10 000 денари. За прекршувања на овие услови, Татковина го овластува својот правен застапник да презема законски мерки спрема прекршителите.
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO