Денес е 297-годишнината од раѓањето на Свети Паисиј Хилендарски и 257 години од напишувањето на „История славянобългарска“.

Почитта ќе со разни иницијативи во неговиот роден град Банско. На денот на Паисиј Хилендарски, канонизиран за светител пред 57 години, во храмот „Света Троица“ во Банско ќе биде отслужена Литургија. Пред споменикот, кој се наоѓа наспроти црквата, ќе биде оддадена почит кон делото на бугарскиот будител и духовник.

На иницијатива на градоначалникот на Банско Георги Икономов во духовно-историскиот центар „Свети Паисиј“ ќе биде ставен почетокот на редниот масовен препис на „История славянобългарска“, во кој може да се вклучи секој.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO