Жените ширум Швајцарија штрајкуваат. Тие се незадоволни од бавното спроведување на мерките за елиминирање на родовата нееднаквост, објави ВВС.

Штрајкот доаѓа по 28 години откако половина милион швајцарски жени излегоа на улиците во 1991 година со барања за еднакви плати и други бенефиции. Немаше жени во владата на земјата, ниту пак плаќаше платено породилно во Швајцарија.

Имаше многу промени од протестите во 91-иот. Веќе имало осум женски министри, а платеното мајчинство е законски потребно. Но, многу проблеми остануваат.

Жените добиваат во просек 20% пониски плати од мажите во Швајцарија. Многу малку жени заземаат високи, одговорни позиции и детски градинки се скапи и има неколку места.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO