1878 година во Охрид е родена Јустинијана (Јанка) Герџикова, по татко Каневчева, бугарска революционерка, дејателка на Внатрешната македоно-одринска револуционерна организација. Каневчева влегува во ВМОРО и учествува во револуционерната женска група на учителката Славка Чак’рова-Пушкарова од Струга, заедно со Љуба Ќупева од Велес и Амалија Примджанова, подоцна сопруга на Климент Шапкарев. Таа е саканата на Гоце Делчев. Во 1900 година учествува во заговор заедно со Делчев, Ѓорче Петров и Борис Сарафов за киднапирањето на Никола Гешов, син на Иван Евстратиев Гешов, кој меѓутоа е неуспешен бидејќи семејство Гешови заминува за Париз. По смртта на Гоце Делчев Каневчева се омажува за Михаил Герџиков.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO