Изложба на плакати „Софија и Белград. Археолошки бисери „ќе отворат претседателот на Бугарската академија на науките акад. Јулијан Ревалски и заменик-претседателот на Српската академија на науките и уметностите акад. Љубомир Максимовиќ на 10 јуни во 14.00 часот во градинката „Кристал“ во главниот бугарски град. Се очекува да присуствува и градоначалникот на Софија, Јорданка Фандакова, соопштија од БАН.

Изложбата на заеднички бугарско-српска постери ќе биде претставена во исто време во двете престолнини, на чии територии постојат населби од милениуми и се распоредени по трасата на т.нар. Дијагонална патека. Таа ги поврзува земјите на Истокот и Западот, изградена е за време на Римската империја, во модерните времиња продолжува да е меѓу главните европски патни артерии.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO