Бугарија е на петтото место меѓу 28-те земји-членки на Европската унија по економски раст. Во првото тримесечје од оваа година растот на БДП е 1,2%. Бугарија е престигната само од Хрватска, чија економија за истиот период пораснала за 1,8%, следена од Унгарија и Полска со 1,5% и Романија со 1,3%.

Растот на БДП на 19 земји од еврозоната по конечната трета оценка достигна во првиот квартал 0,4% на квартална основа и 1,2% на годишна, се вели во соопштението на Еуростат.

Показателите се совпаднаа со предвидувањата на аналитичарите анкетирани од агенцијата Ројтерс, и прелиминарните проценки.

Во четвртиот квартал на 2018 година растот на БДП на 19 земји, кои користат единствената валута достигна 0,2% на месечна основа и 1,2% на годишна.

Кумулативниот раст на БДП на Унијата во првиот квартал се покажа на ниво од 0,5% на квартална основа и 1,5% на годишна, како се претпоставуваше во двете претходни проценки. Во четвртиот квартал на 2018 година растот на БДП на регионот достигна 0,3% во однос на третиот квартал и 1,5% на годишна основа.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO