Опис: По посетата на бугарскиот премиер Александар Стамболијски во Белград во 1922 година, војводата на ВМРО Милан Ѓурлуков роден во Кривогаштани ја публикува оваа статија, во која го обвинува, дека ги продал интересите на Македонија и на Македонците.

Статијата е публикувана во в-к ʺИлинден-Орган на бившите македоно-одрински револуционериʺ год. II, бр. 46, Софија, 19 ноември 1922 година.

„Господин Стамболийски казва на белградчани: Аз дигам ръце от Македония и македонците. Не ми са потребни, скъпо ни струват те хаир не сме видели, евтино ги продавам, халал нека ви са, вземете си ги, отказвам се от Македония и от всички македонци, които живеят в България.

Това е много право, г-н Стамболийски. Като гостенин не много гостоприемните сърби, от уважение към домакина, така трябва да се говори.

Па може би тъх разбира и първия български министър.

Но, както и да е. Ние сме чули изявления на много български дипломати по македонските работи и все е това.

Но едно требва да се забрави от г-н Стамболийски, па и от сърбите: историята не може да се фалшифицира по желанието на личности.

Българското племе е свързано с Македония с неразривни връзки, които не могат се скъса до като съществува българския род.

Слушайте, българи, дето и да сте и с каквито и да сте политически убеждения:

Бащите на българската азбука са българи от Македония, те са и патрония празник на целото българско племе.

Свети Климент, бащата на бълг. литература и патрон на нашето най-висше учебно заведение, университета, тоже македонец от Охрид.

Бащата на новата българска история отец Паисий и той е българин от Македония.

Тези стълбове са родени там дето Дрин извира, дето Вардар и Струма текат.

Сърбите са големи патриоти. Аз съм уверен, че те, до като знаят, че в нас има българско съзнание, чувство и мисъл, не да поверват на никой българин, па макар и искрено да им се кълне и да отказва Македония, Добруджа, Тракия и Царибродско. Мисълта на крадеца е винаги тревожна, като се има предвид, че чуждото и на Великден се взима.“

Извор: скенирана од оригинален примерок

Автор: Милан Ѓурлуков е истакнат револуционер на ВМОРО, прилепски војвода на организацијата. Учествува во Илинденско-Преображенското востание и Тиквешкото востани. Доброволец во бугарската армија за време на Балканските војни и Првата светска војна. За време на Втората светска војна се враќа во слободна Македонија, но на 9 септември 1944 година во Скопје е убиен од југословенските кумунисти без съд и пресуда.

За да ја прочитате книгата кликнете тука.

Извор: Библиотека Струмски

loading...
Бесплатно преземање на содржини од Татковина е дозволено само во непосреден договор со редакцијата на Татковина, односно со одговорниот уредник. - дозволено е да се преземе најмногу 25 % од содржината на текстот – на крајот од преземениот текст, треба да се објави реченицата „Целиот текст прочитајте го тука“, а со зборот „тука“ да се поврзе (објави) линк до оригиналниот текст во Татковина. Секое целосно превземање ќе резултира со издадена фактура на име КОРИСТЕЊЕ НА СОДРЖИНА ОД ПОРТАЛОТ ТАТКОВИНА во износ од 10 000 денари. За прекршувања на овие услови, Татковина го овластува својот правен застапник да презема законски мерки спрема прекршителите.
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO