Зависниците од кафето можат да си наполнат уште една чаша – или три – откако новото истражување покажа дека тоа нема лош ефект врз срцето, се вели во една студија објавена во интернет страницата на Универзитетот „Queen Mary“ во Лондон.

Минатите студии покажаа дека артериите склерозират и корисниците на кафе се советуваат да го намалат.

Но студија врз повеќе од 8.000 луѓе покажа дека пиењето на пет чаши на ден не е полошо од пиењето на помалку од една чаша на ден.

Во рамките на експериментот, неколку луѓе пиеле до 25 чаши без да го зголемат ризикот од склерозирање на нивните артерии.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO