Се очекува сенатот да го ратификува Протоколот за влегување  на Северна Македонија во НАТО во јуни,кажа во интервју за ʺГласот за Америкаʺ сенаторот Џејмс Риш, претседател на Комитетот за надворешни работи на Сенатот.

„За околу две недели, Комисијата ќе одржи сослушување за протоколот. Потоа ќе треба да оди на гласање пред Сенатот. И многу веројатно тоа ќе се случи во јуни. Ние сме претпазливи оптимисти дека тогаш ќе го направиме тогаш“, рече Риш.

Сенаторот очекува голема поддршка за ратификација на протоколот или, како што вели, 98 од 100 сенатори ќе гласаат за него.

„Мислам дека тоа ќе ја пополни големата празнина кој постои во Северна Македонија и на Балканот. Ние веруваме дека државата ќе биде значаен додаток кон силите на НАТО во овој регион „, рече Риш.

Тој смета дека специјалната работа што Северна Македонија ќе ја донесе во Алијансата е полигонот за обука, кој според него ќе се користи многу почесто со пристапувањето во НАТО.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO