За време на реставрацијата на палатата на римскиот император Нерон археолозите откриле тајна соба украсена со различни мурали.

Подземната сала е наречена „соба на Сфинкса“ поради слика на тоа митско суштество на еден од нејзините ѕидови. Покрај тоа, истражувачите откриле слики на кентаври, птици, водни суштества, како и цртеж на воин со лак, меч и штит, кој се бори со пантер.

Просторот е отворен сосема случајно за време на реставраторски работи во палатата Нерон, „Златниот дом“.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO