Во весникот „Македонска трибуна“, орган на Македонската патриотска организација во САД, Канада, Австралија, Нов Зеланд и Јужна Америка на 17 јули 1952 година е публикувана статија под наслов – „Како го посрбуваат јазикот во Македонија“.

 Опис: Редакциска статија во органот на МПО – „Македонска трибина“, која зборува за посрбувањето и изопачувањето на македонските народно говори на бугарскиот јазик.

„Тези които коват „македонския език“ в Македония под югославска власт, знаят точно какво правят и защо го правят. Върховна цел на всичките им усилия е борба срещу българския книжовен език, създаден от сто години насам при творческо и дейно участие на стотици писатели, учени, публицисти, журналисти и книжовни труженици от Македония. Първа техна мерка е забрана на всекаква книга, печатана на общобългарски книжовен език. Втората им мерка е създаването на едно оръдие за изказ, което с всеки божи ден да се изостря срещу българския език и да се нагажда към сръбския език. Постигне ли се това, те се надеват, че са унищожили бългаската народност в Македония и са я напълно подготвили за неусетното й превеждане в лоното на сръбството.“

Извор: скенирана од оригинален примерок

Автор: Македонската патриотска организација (МПО) е политичка организација основана во САД во 1922 година од емигранти од Егејска Македонија. МПО е најстарата, постоечка до денес организација во Северна Америка, која обединува Американци и Канаѓани со корени од Македонија. Секции на МПО суштествуваат во различни периоди во Австралија, Нов Зеланд и Јужна Америка.

За повеќе информации за МПО тука

За да ја прочитате книгата кликнете овде

Извор: Библиотека Струмски

Сите што сакаат да ја потпомогнат дејноста на новинарскиот сајт ТАТКОВИНА како и отпочнувањето на заедничко онлајн предавање меѓу РС Македонија и Бугарија со тројца докажани новинари од двете држави може да го направат на платформата ХЕЛПКАРМА со кликнување овде
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO