Во земја каде што минималната плата изнесува 650 евра, а невработеноста кај младите е околу 40 проценти, младите Грци имаат двосмислени односи со Европската унија.

„Од една страна, односот (со Европа) е посилен, размена и пријателства се побројни, но од друга страна, младите Грци доживуваат тешка ситуација што е директно поврзана со Европа“, рече Јоанис Кузис, професор на Универзитетот Пантеон во Атина.

„За време на кризата околу 350 000 Грци емигрирале, вклучувајќи и многу млади луѓе кои не можеа да најдат соодветни можности за работа тука“, рече Кузис.

Само 54 отсто од Грците веруваат дека нивната земја има корист од пристапувањето во Европската унија во 1981 година, според студијата на Европскиот парламент од октомври 2018 година.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO