Денес е Меѓународниот ден на радиото и телевизијата. На 7 мај 1895 година, Александар Попов го претстави своето ново откритие. Тој го покажува за прв пат пред Руското физичко друштво во Санкт Петербург пронајдениот од него уред за пренос и прием на електрични осцилации на големи растојанија без жица.

7 мај, пред 116 години, во Санкт Петербург. Александар Попов го покажа својот уред. Уредот имал кохерер и електричен ѕвон, со што се прифатени сигнали емитувани со морзовата азбука.

Во многу земји сепак се оспорува откритието на Попов за сметка на Италијанецот Гулиелмо Маркони, добитник на Нобелова награда за физика во 1909 година Но неговото име се поврзува со членството во фашистичката партија на Мусолини.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO