Ќе се бориме за го поддржиме името или „брендот“ Македонија, би рекол, вистинската Македонија, автентичната Македонија. Автентичната Македонија на англиски ќе биде real Македонија, тоа е нашата Македонија „, рече водачот на Нова Демократија Киријакос Мицотакис за грчката телевизија“ Алфа „. Тој објасни дека неговата партија ќе започне комуникациска кампања за „поддршка на Македонија“.

Мицотакис додаде дека тоа се однесува на производи и трговски марки, но исто така и до европската перспектива на соседната земја, потсетувајќи го правото на блокада, но не толку априори, како што рече тој, туку само „ако не им служи на националните интереси“. Мицотакис повтори дека ќе стори сé што е во негова моќ за да ги ублажи „негативните ефекти“ на Преспанскиот договор.

„Ќе се бориме за да можеме понатаму да ја промовираме единственоста на Македонија. Дозволете ми да дадам пример: во рок од неколку месеци Музејот на Вергина ќе биде официјално отворен. Навистина би сакал тоа да биде одлична можност за нас да ја претставиме пред целиот свет големината на македонската цивилизација. Со други зборови, во рамките на договорот, ние ќе ги браниме нашите национални интереси во однос на интегративниот курс на соседната земја. Затоа јас сум многу јасен. Грција ја задржува, за секоја глава, која се отвора и затвора, можноста од блокирање на интегративниот процес, ако биде оценето, без да го велам априори дека таа не им служи на националните интереси „, рече Мицотакис.

Тој повторно рече дека не добиле одговор од владата зошто договорот им дозволувал на соседите „да се нарекуваат себеси Македонци и да зборуваат македонски“.

„На главното прашање зошто дадовме јазик, идентитет и националност, г. Ципрас никогаш не одговори. Зошто требаше да им дадеме можност на нашите соседи да се нарекуваат само Македонци, да зборуваат македонски јазик – јазик кој не го признава дури Бугарија ?, коментира лидерот на главната опозициска партија во Грција.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO