Опис: Изводи за раѓање на синовите (Лазар и Александар) на истакнатиот албански културен деец Јосиф Јованов Багерев (Багери), родени во Софија во 1894 година и 1895 година од бракот на Јосиф Багерев (Багери) со бугарката од Прилеп Василикија (Василка) Божкова . По Првата светска војна семејството на Јосиф Багери останува да живее во Софија и се определува за бугарско.

Извор: скенирани од оригинален пример

Автор: Јосиф Јованов Багери или Багерев (1870-1915) е албански поет и општественик, еден од најистакнатите албански културни и општествени дејци кон крајот на XIX и почетокот на XX век. Роден е во православното семејство на Јован Багери или Багерев од с. Нистрово, Долна Река, Вардарска Македониjа. Во 1887 година се населил во Софија, каде што живее на ул. „Брегалница“ и работи како чевлар. Оженет е за бугарката од Прилеп – Василикија Божкова, керка на прилепчаните Божко (Боце) Петров и Марија Јовчева Петкова. Умира во 1915 година во Приштина, на пат за Софија. Неговото семејство останува да живее во Софија по Првата светска војна и се декларира како бугарско во 1920-те години.

Во чест на Багери, е именувана улица во Дебар. Неговиот син Христо Багеров станува четник на ВМРО и загинува во битката на четата на Боби Стојчев во Лугунци, Велешко, на 21 април 1906 година.

За да ја прочитате книгата кликнете овде.

Извор: Библиотека Струмски

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO