Депозитите и кредитите во македонските банки бележат раст, покажуваат податоците на Народната банка.

Според последниот извештај вкупните депозити оствариле годишно зголемување од 11,1 %, додека кредитите за 9 %. Раст е забележан и кај депозитите и кај кредитите и за стопанството и за домаќинствата.

Според намената на кредитите одобрени за физичките лица, овој месец,најзастапената категорија биле потрошувачките кредити, кои бележат месечен раст од 1,2 % и годишен раст од 10,9 %. Станбените кредити исто така се зголемени за 1,2 % на месечна основа, додека годишната стапка на раст кај оваа компонента e непроменета во однос на претходниот месец и изнесува 13,6 %. Во март, автомобилските кредити забележале месечно и годишно зголемување од 2,3 %о и 0,4%.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO