Република Северна Македонија е со мала и отворена економија, постојат ризици, но иако ММФ ја намали прогнозата за економскиот раст за повеќето земји, кај неа таа е зголемена и тоа визира економската и фискалната политика на Владата, рече министерот за финансии Драган Тевдовски.

Делегација на чело со Тевдовски и гувернерот на Народната банка Анита Ангеловски-Безоска заврши престојот на пролетните средби на Светската банка и ММФ во Вашингтон, јави МИА.

„Имаме добар почеток на годината. Индустријата се зголеми за речиси 10%. Извозот порасна за 6,8%. Кредитната активност расте – и во домаќинствата и во компаниите. Плаќањето на приходите во буџетот е во рамките на предвидувањата. Стабилноста на НАТО им дава доверба на инвеститорите, а ефектот допрва треба да се зголеми“, рече Тевдовски.

Според него, очекувањата се дека оваа година ќе се реализира прогноза од 3,2%, како на среднорочен план растот ќе се забрза. За следната година Владата предвидува раст од 4%, за кој министерот тврди дека е достигнувања, а може да биде и префрлен.

Што се однесува до траншата од 420 милиони долари за македонската страна, кој Светската банка се подготвува да одобри, министерот рече дека со него ќе бидат реализирани уште повеќе проекти.

Тевдовски истакна дека ова е четиригодишна стратегија која ги опфаќа проектите фокусирани на три области: подобрување на животната средина за конкурентен приватен сектор, зголемување на вештините и можностите во најранливите, како и одржлив раст.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO