Интервју на Даниела Јакова со Андреј Врабчев за „12 + 3“ во рамките на програмата „Хоризонт“

„Голем дел од луѓето кои го сочувале своето бугарско самосознание, молчаливо го пазат. И како што почнува ветерот на промените, како што го нарекувате, се повеќе и повеќе луѓе се означуваат и гледаат дека ги следат активностите на Бугарскиот културен клуб во Скопје „. Тоа го изјави Андреј Врабчев од Фондацијата Татковина го изјави во интервју на БНР по повод 11-годишнината од Бугарскиот културен клуб во Скопје.

Со поддршка на Бугарско-Македонскиот Бизнис Клуб, три бугарски телевизии ќе бидат емитувани во Македонија, рече тој.

„Бугарскиот културен клуб – Скопје 11 години ја одржа темата за македонските Бугари и правеше чествувања. Многу од работите што се случија во таа насока, особено за време на тешките години на Груевски, беа направени од овие луѓе „, рече тој во интервју за програмата 12 + 3.

На прославата официјално присуствуваше премиерот Зоран Заев, додаде тој.

„Уште подобро, тие бараат поддршка од оние кои се идентификувани како Бугари. Ова значи дека постои изборна тежина „.

Врабчев даде одговор дали присуството на високи политичари на прославата беше дел од предизборната пропаганда:

Гласините во македонското општество се дека изборната тежина на тврдите Бугари е 50 илјади, но тоа се шири од средствата за јавно информирање, но всушност, тоа е многу повеќе.

Може да го слушнете целосното интервју во звучниот фајл тука.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO