Договорот од Преспа е чесен компромис што ги задоволува националните интереси на двете земји и еднаш засекогаш го отстранува отровот на взаемните сомнежи. Тоа го изјави грчкиот министер за надворешни работи, Јоргос Катругалос, во интервју за неделното издание на грчкиот весник Етнос.

Запрашан дали владата ќе може да ги убеди сите што ја критикуваа за придобивките од договорот, Катругалос беше категоричен дека „тој не се сомнева во тоа“.

„Бавно се разбира значењето на договорот како чесен компромис, кој ја задоволува суштината на националните интереси на двете земји, отстранувајќи го еднаш засекогаш отров на меѓусебното сомневање. И со текот на времето, економските придобивки за земјата, а особено за нашата Македонија ќе бидат очигледни за противниците на промената на економската сфера на Балканот „, рече првиот грчки дипломат.

Што се однесува до комисиите за учебниците и трговските марки, министерот за надворешни работи на Грција објасни дека првата веќе в создадена и „од септември новите учебници во Северна Македонија ќе бидат ослободени од секакаков вид нејаснотии“.

„Комисијата за трговските марки ќе биде создадена до средината на мај, со учество на претставници на соодветните министерства за надворешни работи, економија и земјоделство, како и меѓународни експерти. Со цел да се подготват, беа спроведени систематски консултации со бизнисмени и комори од Северна Грција и други „, објаснува Катругалос во интервју за Етнос.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO