Eкономскиот раст во Европа и во Централна Азија ќе забави на 2,1 проценти, како последица на глобалното забавување на економијата и неизвесните перспективи таа година, смета Светската банка. Извештај на Банката, насловен „Најнови економски прогнози за Европа и Централа Азија“, беше објавен денеска. Тамо се посочува дека земјите во овој регион бележат различни стапки на раст на националните економии.

Како земји во кои годинава се очекува најголем економски раст во регионот се посочени Албанија и Србија, а најмал раст од само еден отсто се предвидува за Турција, која во 2017 година имаше раст од 7,4 проценти.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO