Опис: Во 2015 година историчарот Кирил Тодоров објавува во својата книга „Херојот од Прилеп Јордан Чкатров во драматично време за ВМРО“, сведоштво на ренегатот Славе Иванов, агент на Таса Диниќ пред Титова ОЗНА за обидот на југословенското разузнавање во месец Септември 1934 година да го убие Иван Михајлов во Цариград. Сведоштвото се чува во ЦДА, КМФ 23М, инв. № 965/4.

Извор: скенирано од оригинален примерок

Автор: Славе Иванов (1888-1948) е бугарски револуционер, деец на ВМРО, а подоцна деец на Македонската федеративна организација, предавник и агент на тајните служби на Кралството Југославија (српското разузнавање) пред Втората светска војна и на Британските тајни служби по за време на Втората светска војна. Осуден од комунистичките власти во Југославија по 1944 година

За да ја прочитате книгата притиснете тука

Извор: Библиотека Струмски

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO