На оружјата на австралискиот терорист Брентон Таранто, кој учествуваше во нападот на џамиите во Нов Зеланд, има бројни натписи на српски јазик.

Некои од оружјата имаат натписи на германски јазик. Според последните податоци при терористичкиот напад се убиени најмалку 49 лица, а други 40 се повредени. Таранто го носел нацистичкиот симбол ʺЦрно сонцеʺ околу неговиот врат. На полнителите имало натписи за српскиот кнез Стефан Лазар, кој загинува во битката со Турците на Косово Поле во 1389г. Има и натпис за битката кај Виена од 1683 година, кога градот е под османска опсада. Тогаш се става крај на османлиските освојувања во Европа.

Брентон Тарант е на 28 години, родум од Австралија. Пред да отвори стрелба на џамијата во новозеландскиот град Крајстчерч, Таранто објавува свој манифест на Твитер. Неговиот наслов е „Големата замена“ и претставува 37 страници, во кои тој ги објаснува мотивите. Тој се определува како обичен бел човек од Австралија од сиромашно работничко семејство. „Јас имав обично детство без сериозни проблеми“, пишува тој, по што додава дека нема универзитетско образование, поради недостаток на интерес за такви работи. Таранто ги објаснува мотивите за нападот на следниов начин: „Најмногу сакам да покажам на завојувачите дека нашите земји никогаш нема да се нивни, дека нашите татковини се наши, додека таму живее бел човек. Тие никогаш нема да ги заземат нашите територии и тие нема да нè изместат! “ Таранто пишува исто: „Ова е терористички напад. Но јас сметам дека е партизанска акција против окупаторска сила … Јас сум само еден обичен бел маж, кој решил да изјави позиција.“ Во неговиот манифест, е споменато користењето на огнено оружје. Атентаторот сака да испровоцира уште пожестока дебата во САД за правата за поседување оружје. Тој изрази надеж земјата да биде зафатена од граѓанска војна, што ќе доведе до нејзиниот „распаѓање“. Таранто пишува дека е сподвижник на Трамп, за кого мисли дека е „симбол на преродениот идентитет на белата раса и нејзината заедничка цел.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO