Цените за летната сезона ќе пораснат за 7-11%, според директорот на Институтот за евалуација и анализа на туризмот Румен Драганов. Тој смета дека ова е затоа што има серија зголемувања – бензин, гориво, енергија, плати на вработените. Тој советуваше за рано запишување, каде што цената ќе биде пониска за 30%, а највисоката ќе биде на приемот во сезоната.

Повеќето туристи што се пријавиле за бугарскиот брег на Црното Море се од Германија и од Русија.

Драганов објасни дека ова е прелиминарна статистика за сезоната, бидејќи во некои земји туристите се повеќе организирани на нивниот одмор, но ќе има промена, смета тој.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO