Е роден Леонид Јанков, во 1878 година во Мачуково, тогаш во Отоманската империја во семејството на Трајко и Ката Јанкови. Се здобива со основно образование. Во Мачуково има стабилен комитет на ВМОРО, на чело со Генчо Лазаров Ортаков и таткото на Леонид-Трајко е член на организацијата. Леонид влегува во ВМОРО уште на рана возраст и ги извршува курирските задачи. Во 1901 година, тој е уапсен при откривањето на Бајалската афера и лежи во затвор шест месеци. По излегувањето од затвор го убива шпионот Ристо Дојчинов и станува нелегален четник, десетар во четата на Аргир Манасиев, кој е негов прв братучед од страна на мајка му.

Учествувал во Илинденско-Преображенското востание и по неуспехот тој бил префрлен во Бугарија. Се враќа во 1904 година заедно со Томе Донев и Миле Таушанов и развива широка активност во Богданско. Од летото 1905 година, тој е Гевгелиски војвода. На 29 август терористите Ванчо Чолаков и Туше Петрушев го убиваат гркоманско поп во Богданци, а на 31 август се собираат со четата на Леонид Јанков. Истата вечер е фатен курирот на четата Дељо Карабаров од Ѓавото, со помош на србоманскиот учител во Богданци. Дел од шифрата во едно писмо е одгатната и по него турските власти влегуваат во трага на четата на Леонид Јанков и против неа се испратени гарнизони од Струмица и Дојран .

На 2 септември 1905 година Леонид Јанков заедно со двајца свои другари, во месноста Ѓуров дол до село Ѓавато се опколени од турски аскер и по престрелката, која траела целиот ден, Леонид Јанков се самоубива.

Според различни извори со него загинуваат четниците Михаил Иванов Таушанов и Туше Гонов Петрушев од Богданци и Томе Киров Доновски и Тома Фириев од Стојаково. Според Антон Јанев, Ванчо Чолаков и Туше Петрушев се отпратени од војводата, но првиот загинува во борба со Турците, а Леонид Јанков, Тома Фириев и Михаил Таушанов загинуваат заедно. Потоа нивните тела се погребани на бугарските гробишта во Гевгелија.

Бугарскиот поет и преведувач, новинар и општественик Румен Леонидов е правнук на војводата Леонид Јанков. Редовно го посетува лобното место на прадедо си, покануван официјално како гостувачки поет. На „Мелничките вечери на поезијата“ во 2008 година ја добива Наградата на ВМРО за неговата стихотворба „Песна за Леонид војвода“.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO