98 играни филмови и 57 документарни, како и 28 кратки филмови се вклучени во програмата на 23-тиот Софија филмски фестивал.

Форумот се отвора денес, 7 март, со најновиот документарен филм на Андреј Паунов, „Одење по вода“, посветен на проектот на Кристо и Жан-Клод „Пловечките кеjови“. Вечерта започнува во 19.30 часот во Сала 1 на Националната палата на културата, каде ќе биде доделена наградата на познатиот полски режисер Кшиштоф Зануси. Тој е специјален гостин на фестивалот со својот најнов филм „Еттер“ и ретроспектива на 6 од неговите филмови во Домот на кино. Награда ќе биде доделена и на познатиот рок музичар Кирил Маричков за неговиот придонес во уметноста на киното и музиката. Добитниците на наградите ќе бидат доделени на 16-ти март. Програмата на фестивалот, заедно со традиционалните изданија во Бургас, Пловдив и Варна, ќе трае до 28-ми март.

Меѓународното жири ќе го номинира фаворитот за Големата награда на први или втори долгометражен филм „Софија – град на кино“, кој содржи парична награда од 7 000 евра.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO