Американскиот претседател Доналд Трамп изјави дека планира да стави крај на преференцијалниот трговски договор со Индија, откако не успеа да обезбеди пристап на САД до пазарите на таа земја: „Доставувам известување за намерата да го запрам одредувањето на Индија како земја во развој, корисник на програмата за Вкупен систем за повластувања“, пишува Трамп во писмо до Конгресот. „Го преземам овој чекор бидејќи Индија не ги увери САД дека ќе обезбеди фер и разумен пристап до пазарите во Индија”, додаде тој.

Канцеларијата на американскиот трговски претставник издаде соопштение во кое се вели дека Вашингтон има намера да го прекине статусот на повластен трговски статус на Турција.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO