Опис: Во 1919 година Вангел Сугарев во врска со тоа што е испратен како специјален делегат на македонските бугари во Конгресот на САД ја публикува неговата статија „The Bulgarian nationality of the Macedonians“ во која и го објаснува на американската јавност проблемот со македонското прашање и етничкиот состав на областа Македонија.

Извор: Оригинален извор на статијата тука

Автор: Родениот во град Битола Вангел Костов Сугарев (1890-1943, Белвју, САД) е бугарски и американски историчар, раководи со Катедрата по историја на Државниот универзитет во Тексас. Го добива своето образование во САД и служел во американската армија. Брат му Христо и неговата мајка Донка се активни членови на Македонската патриотска организација во САД, а другиот негов брат Георги Сугарев е легендарниот војвода во ВМОРО, кој се самоубива откако е тешко ранет и опколен од турски аскер во Македонија.

За повеќе информации за авторот тука

За да прочитате книгата притиснете тука

Извор: Библиотека Струмски

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO