Република Македонија во минатата година ја посетиле 1 491 535 странски туристи кои оствариле 3 176.808 ноќевања. Според објавените податоци на Државниот завод за статистика, бројот на странски туристи бележи раст од 12,2 %, а бројот на ноќевањата за 15,2 %. Објавените податоци покажуваат дека во декември лани Македонија ја посетиле 36 068 странски туристи, најпосетено било Скопје, а според сместувачките капацитети престојувале најмногу во хотели со четири ѕвезди каде се сместиле 15 215 туристи, но и со пет ѕвезди 12 067 туристи.

Бројот на туристите во декември 2018 во однос на декември 2017 година бележи раст од 9,6 %, а бројот на ноќевањата 9,8 %. Бројот на домашните туристи во декември 2018 година, во однос на декември 2017 година, е зголемен за 9,5 %, а бројот на странските туристи е зголемен за 9,7 %.

 

Најзастапени туристи во декември биле граѓаните од регионот. Од Бугарија ја посетиле 7 541 туристи, од Грција 5 351, Србија 3 134, Албанија  .654, Турција 2 358 и од Косово 1 725 туристи.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO