На тржествена церемонија денеска знамето на НАТО беше подигнато пред зградата на македонската влада.

„Денеска го подигаме знамето на НАТО, кое, заедно со европското и нашето сопствено, ја дефинира иднината, не само нашата, туку и на следните генерации. Ова не е само симболично, туку и реалност. Ова е нова страница во нашата историја „, рече премиерот Зоран Заев на церемонијата пред зградата на Владата за подигање на знамето на НАТО.

Тој истакна дека денес Македонците самоуверено велат дека нивната земја е на вистинскиот пат кон напредок и неограничен развој.

„Успеавме од второстепениот балкански пат на кој со децении чекавме, да се вратиме на главниот автопат кон Европа“, рече Заев и додаде дека во претстојниот период Македонците ќе бидат директни учесници во најзначајниот период на независност на државата.

Заев оцени дека иднината повеќе не е судбина, но судбината Македонците ја земале во свои раце и ја одредиле својата иднина.

Македонскиот премиер очекува во наредните денови да започне следната сложена фаза во градењето на Македонија по европски стандарди и дека веќе никој нема да го блокира однадвор овој процес.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO