Игуменот на манастирот „Св. Пантелејмонʺн на Света Гора, архимандритот Евлогиј, им објасни на претставниците на новата украинска црква дека тука не ги препознаваат.

На 9 февруари 2019 година, делегацијата на Православната Црква на Украина, која со благослов на Цариградскиот патријарх Вартоломеј е во посета на Атонската света Гора, не можеше да влезе на територијата на Светата Пантелејмонова обител.

Како што дознава Сојузот на православните новинари од свои извори, игуменот на манастирот „Св. Пантелејмон“, архимандрит Евлогиј ги затворил манастирските порти пред претставниците на новата украинска Црква, без да им даде благослов да влезат во храмот и да се поклонат на моштите. Игуменот им објаснил на членовите на делегацијата на Православната Црква на Украина дека во овој манастир тие не се признати за свештеници и не планираат да ги признаат и во иднина.

Сојузот на православните новинари потсетува дека на 8 февруари 2019 година „епископот“ на Православната Црква на Украина, Павел Јуристиј и членови на делегацијата кои го придружувале од новата црковна структура, ги посетија атонските манастири Пантократор и Новиот Есфигмен.

Меѓу атинските монаси, келиоти и пустиници, многумина велат дека престануваат да го споменуваат патријархот Вартоломеј. Претходно неколку Атонски манастирот најавија дека ќе ги затворат портите, ако поглаварот на Православната Црква на Украина, Епифаниј Думенко, дојде на Света Гора.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO