Очекувањата за економскиот раст во ЕУ по Брегзит се послаби од предвидувањата објавени за оваа есен, пред сѐ поради состојбата во Италија, соопшти Европската комисија. Бруто домашниот производ во ЕУ по Брегзит се очекува да биде 1,3 отсто наместо предвидените 1,9 отсто во 27-те земји членки на ЕУ, додека доколку се вклучи Велика Британија, растот ќе се намали од два отсто на 1,5 отсто.

Главна причина за оваа ревизија на Европската комисија е Италија, каде планираниот економски раст од 0,2 отсто е далеку послаб од предвидените 1,2 отсто оваа есен, информираше ЕК. Италијанската Влада, меѓутоа, не ги менува своите предвидувања за оваа година и тврди дека ќе постигне раст од еден отсто од БДП. Растот се очекува да се намали секаде во ЕУ освен во Грција и Малта, каде економската состојба би требало да се подобри годинава.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO