Ќе доведе ли спроведувањето на Договорот од Преспа до оживување на економските односи меѓу Македонија и Грција, откако бизнисмените од двете земји многукратно посочувале дека спорот за името создава пречки за нормално функционирање на економските врски, е прашањето кое го поставуваат македонските медиуми.

И покрај политичките недоразбирања, податоците за периодот 1997-2017 покажуваат дека во изминатите две децении Грција со инвестиции од 473 милиони евра е трета на списокот на најголемите странски инвеститори во Македонија. Списокот ги вклучува Австрија со инвестиција од 637 милиони евра и Велика Британија со инвестиција од 531 милиони евра.

Во овој период постапиле вкупни директни странски инвестиции од 4,7 милијарди евра, што значи дека Грција учествува со 10,1% во вкупните инвестиции.

Се проценува дека во трговската, текстилната, услужната и тешката индустрија има околу 300 фирми со грчки капитал.

Спротивен процес, сепак не е во тек. Од вкупно 100 милиони евра директни странски инвестиции од Македонија во странство за периодот 1997-2017 година, кон 2015 година, во Грција биле вложени 4,7 милиони евра. Оттогаш Македонија има негативно салдо во инвестициите во Грција, односно има само поврат на вложениот капитал и нема нови инвестиции.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO