Решението на парламентот на Македонија, кој гласаше за преименување на земјата, е наметнато однадвор и не ја одразува волјата на народот. Ова се наведува во коментарите на Министерството за надворешни работи на Руската Федерација, цитирани од ТАСС.

Како што беше припомнето од Министерството, на 11 јануари парламентот на републиката гласаше за усвојување на измени во уставот, дел од условите за преименување на земјата во согласност со Договорот од Преспа.

„Ова е продолжение на вештачки прекроеното име на државата, наметнато однадвор, со цел зајакнување на притисокот Скопје да влезе во НАТО. Тоа е нарушивање на македонското законодавство. Ставот на претседателот на Република Македонија и мислењето на мнозинството од населението, кои го отфрлаат Преспанскиот договор се занемарени „, изјави руската дипломатска служба.

Руското Министерство за надворешни работи, исто така обрна внимание на тековните протести во Скопје и други македонски градови, кои ја демонстрираат длабоката поларизација на општеството.

„Очигледно е дека таков начин за решавање на прашања од национално значење за иднината на една земја не е одраз на волјата на нејзиниот народ и не може да послужи како алатка за долгорочно решавање на проблемот со името на државата“, истакна министерството.

„Неодамнешните настани во Грција елоквентно сведочат за експлозивност на ситуацијата, која ја поткопа стабилноста и безбедноста на Балканот – повлекувањето од владината коалиција на Панос Каменос, шеф на Независни Грци, кој се противи на Преспанското договор, како и започнување на процедурата за гласање на доверба на владата. Заслужува да се напомене дека во Атина Преспанската договор се обидува да го заобиколи мислењата на граѓаните на земјата преку референдум за ова прашање, кое се однесува на основните национални интереси.

Во оваа врска Москва истакна дека треба да се најде трајно решение на проблемот со македонското име на државата „без надворешен притисок, наметнување на услови од надвор, кое се потпира на широка јавна поддршка и исклучително во рамките на законот“. „Претпоставуваме дека ова прашање треба да биде разгледано од страна на Советот за безбедност на ОН во согласност со став 3 од Резолуцијата 845 на Советот за безбедност на ОН“, заклучува руското МНР.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO